No cookies! No trackers!

Balletschool Attitude

Class & Jazz loves people for real. We like to chat, smile and hug face to face. No virtual socializing for us.

Contrabas

Een opleiding contrabas is mogelijk vanaf 6 jaar.

Leraar: Renke Van Impe - contact: 0479 40 47 86 - renke.vanimpe@hotmail.com

De lessen kunnen gegeven worden in het Nederlands, Duits, Engels of Frans.

De contrabas is de allergrootste broer van de viool in de familie van de strijkinstrumenten. Hoewel hij altijd bij deze familie genoemd wordt, is hij toch een beetje een buitenbeentje. Zijn klankkast heeft een ietwat andere vorm en de snaren staan op andere toonafstanden gestemd dan bij de viool, altviool of cello. Hij klinkt zo laag dat hij het muzikale ‘fundament’ is van elk orkest of band.

Omdat de contrabas zo groot is dat hij boven je hoofd uitkomt, moet je rechtstaan (of op een hoge barkruk zitten) om hem te bespelen. Gelukkig voor kinderen bestaan er ook kleinere maten van contrabas, dus laat de grootte van dit instrument je zeker niet tegenhouden om het te willen aanleren!

Net zoals de andere strijkinstrumenten, wordt ook de contrabas bespeeld met een strijkstok waarmee je over de snaren strijkt. Je kunt natuurlijk ook gewoon plukken op de snaren, dat heet dan ‘pizzicato’.

De contrabas heeft zijn weg gevonden in zowat elke muziekstijl: jazz, popmuziek, klassieke muziek, rockabilly, folk,… Naargelang de muziekstijl (vooral klassiek vs. jazz) varieert ook een beetje de speeltechniek. In de wat ruigere genres wordt de contrabas vaak vervangen door een basgitaar.