No cookies! No trackers!

Balletschool Attitude

Class & Jazz loves people for real. We like to chat, smile and hug face to face. No virtual socializing for us.

Raph Van Goubergen (Schaarbeek °1962)

Contact Raph: 0486 11 95 66 – raphvangoubergen@gmail.com

Muziekleraar

Raph Van Goubergen onderwijst sinds 1983 piano en jazz harmonie. Vanaf 1987 deed hij dit in de Gemeentelijke Muziekschool van Kampenhout, waar hij ook van 1996 tot 2009 de pedagogische, artistieke en administratieve leiding had als verantwoordelijke leerkracht. Hij gaf er eveneens les in gehoortraining, improvisatie, samenspel en orkest. Hij begeleidde verschillende leerlingen naar conservatoria en naar een professionele carrière in de muziek: John Gevaert (Klassieke Piano Koninklijk Conservatorium Antwerpen - Koningin Elisabethwedstrijd Piano selectie 2010), Elodie ELLO Carels (Jazz Zang Koninklijk Conservatorium Gent), Joke Boon-Lopez (Latin/Salsa Piano Conservatorium Rotterdam), Eva Tulkens (Jazz Zang Koninklijk Conservatorium Antwerpen), Eva Trappeniers (Jazz zang), Eva Van Assche (Klassieke Piano Lemmensinstituut Leuven), … .

Van 2002 tot 2011 was hij, als leraar muziektheorie, ritme, compositie, improvisatie, zangimprovisatie en stijlen, verbonden aan de Rock- en Jazzstage van Jeugd & Muziek Brussel

In 2009 richt hij het collectief CLASS & JAZZ op, een nieuw muzikaal pedagogisch project dat streeft naar een kwalitatief aanbod van muziekopleidingen.

Hij is auteur van Pianospelen met Akkoorden - Notenleer voor Pianisten (gratis download) (Class & Jazz Publications 2021), een boek voor beginnende pianisten.

In 2013 schreef hij ook BRONTOONLADDERS en AKKOORDTOONLADDERS (gratis download) (Class & Jazz Publications 2015) over Muziek Theorie en Jazz Harmonie.

Gepensioneerd sinds 2024.

Muzikant

Hij kreeg zijn eerste pianolessen op 8 jaar van zijn vader August Van Goubergen. Hij volgde notenleer en klassieke piano in de muziekschool van Kampenhout, in de muziekacademie van Schaarbeek en in het stedelijke conservatorium van Leuven – piano bij Jean Brouwers. Onder invloed van zowel August Van Goubergen als Willy Van Goubergen, zijn oom, ontwikkelde hij op jonge leeftijd een voorkeur voor jazzpiano.

Van kinds af aan wordt hij aangemoedigd om te zingen bij iedere familiale gelegenheid. Hij wordt, op de verschillende lagere en middelbare scholen waar hij studeert, steevast gevraagd om mee te zingen in de zangkoren, vaak als solist. Hij zal zanger zijn van zijn allereerste band. Later zal hij in de meeste van zijn bands de backing vocals mee verzorgen.

Vanaf 13 jaar leert hij ook folk en jazz gitaar spelen. Maar op zijn zeventiende zal hij definitief kiezen voor de piano, zonder echter ooit zang en gitaar helemaal opzij te schuiven.

Hij leerde Jazz-Harmonie bij Pierre Van Dormael. Daarna vervolmaakte hij zich in deze discipline als autodidact met belangrijke naslagwerken van o.a. Barrie Nettles, Jacques Siron, Richard Graf, Marc Levine, Jo Anger-Weller, Ron Miller, Bill Dobbins, Hal Crook …

Hij leerde het metier, aanvankelijk als zanger en gitarist, later als pianist en toetsenist, sinds 1974, voornamelijk op de planken met diverse Rock-, Pop-, Blues- Jazz- en Chansongroepen, zowel in België als in het buitenland. Hij nam zijn eerste LP op in 1981 met zijn eigen groep PSOPHO, waarna andere concert-, televisie- en studiowerk volgde met o.a. APG, BLUE VALENTINE, FESO TROMBONE & THE DEMO-CRAZY, BLOUSE (als close harmony zanger), TOM GOLDSCHMIDT, CALVIN OWENS, CHELSY, BLUE BLOT, SONIA PELGRIMS, JEAN-BOSCO SAFARI, BLANC MARIE, SOMEONE ELS, MASALA (zie YouTube)… Voor vele van die groepen was hij, naast pianist, toetsenist en backing vocalist, ook vaak componist, arrangeur en muzikaal directeur.

Hij werkte eveneens voor theater met o.a. de Belgische Improvisatie Liga, Rob Van Oudenhoven en Max Thyssen. Hij is lid bij SABAM sinds 1980.